Hulp bij kleurenblind zijn

Kleurenblindheid kan in veel gevallen verholpen worden met Xlens filters

Vindt u het lastig om de juiste kledingcombinatie te zoeken omdat u moeite heeft met het zien van bepaalde kleuren en tinten? Grote kans dat wij u kunnen helpen. Bij 80% van alle mensen met kleurenblindheid zorgen Xlens filters er voor dat zij weer kleuren kunnen zien.

Oftewel: mensen die last hebben van kleurenblindheid kunnen met onze speciale kleurenfilters een meer normale weergave van kleuren ervaren. U neemt hierdoor verbeterde kleuren waar, de diepte- en detailperceptie verbeteren en u kunt beter kleuren onderscheiden.

Moeite met kleuren zien

Mensen die kleurenblind zijn hebben moeite met het waarnemen van één of meerdere kleuren. Het kan ook zijn dat men een bepaalde kleur helemaal niet kan zien. Geen of weinig kleuren zien hangt meestal samen met de werking van de kegeltjes die zich in het netvlies bevinden. De kegeltjes zijn gevoelig voor rode, groene en blauwe kleuren (lichtgolven). Als een van de drie type kegeltjes niet gevoelig genoeg is of als er te weinig kegeltjes van een bepaalde kleur zijn, betekent dit dat een persoon moeite heeft om die kleur te zien.In de meest voorkomende gevallen heeft iemand problemen met de rode en/of groene kegeltjes. De blauwe kegeltjes zijn veel minder vaak het probleem.

Kleurenblindheid kan ook worden veroorzaakt door problemen met de oogzenuw of de ooglens. Kleurenblindheid komt het meest voor bij mannen en kan erfelijk bepaald zijn.

Ruim 80% van de mensen die moeite hebben om bepaalde kleuren waar te nemen, geeft aan met de Xlens bril veel beter kleuren te kunnen onderscheiden.

Xlens verbetert de kleurherkenning, maakt kleuren helderder, maakt het mogelijk kleuren te zien die voorheen niet werden gezien en helpt met het herkennen en benoemen van kleuren. Dit verhoogt ook de veiligheid, bijvoorbeeld bij het zien van verkeerslichten en remlichten.

Ishihara test

Dr. Shinobu Ishihara introduceerde in 1917 – bijna 100 jaar geleden – de meest bekende kleurenblindheidstest. Elk van zijn testen bestaat uit een set gekleurde stippelplaten, die elk ofwel een nummer ofwel een pad tonen. Sindsdien is dit de meest gebruikte kleurenblindheidstest en hij wordt nog steeds gebruikt door de meeste optometristen en oogartsen over de hele wereld. Zo ook bij onze Xlens oogonderzoeken waarbij de kleurenfilters in veel gevallen de kleuren voor u weer zichtbaar kunnen maken.

Wanneer u een afspraak maakt voor een onderzoek naar kleurenblindheid dan nemen onze specialisten deze ishihara test af. U kunt zich daarvoor aanmelden bij één van onze Xlens locaties in Nederland. Hierbij wordt het eyetrack programma niet gebruikt.

Let op: de onderzoekskosten zijn 50 euro. Er geld geen retourgarantie.

MAAK EEN AFSPRAAKMAAK EEN AFSPRAAK
Xlens Ishihara
Heb je gewoon zicht dan zie je 16.
De meerderheid van de kleurenblinden zien helemaal geen cijfer
Xlens Ishihara
Heb je gewoon zicht dan zie je 8.
Met een rood-groen kleurenblindheid zie je een 3.
Met een gehele kleurenblindheid zie je niets.
Xlens Ishihara
Heb je gewoon zicht dan zie je 15.
Met een rood-groen kleurenblindheid zie je een 17.
Met een gehele kleurenblindheid zie je niets.
Xlens specialist Eindhoven – Roosendaal

Kleurenfilters zijn ook handig bij bepaalde specifieke beroepsgroepen waarbij het belangrijk is om kleuren te kunnen onderscheiden. Denk bijvoorbeeld aan het beroep elektricien, monteur voor alarm-en beveiligingsinstallaties, computerprogrammeur, havenloods medewerker, conducteur, piloot etc. We zien ook steeds meer studerenden waarbij de opleiding vraagt om kleurherkenning en waarbij de Xlens bril een uitstekende oplossing kan bieden.

Hedwig SmitsOpticien - Optometrist

Een verkorte uitleg van de werking van het oog bij kleurenblindheid

 • In het netvlies van de ogen zijn staafjes en kegeltjes aanwezig. De kegeltjes zorgen voor de kleurwaarneming.
 • Er zijn drie verschillende soorten kegeltjes die gevoelig zijn voor de kleuren rood, blauw en groen.
 • Naargelang die kegeltjes signalen doorgeven aan de hersenen weet je over welke kleur het gaat. Licht wordt omgezet in signalen, de hersenen passen deze signalen aan zodat groen bijvoorbeeld groen blijft ondanks de verschillende omstandigheden waarin je de kleur groen kunt waarnemen.
 • Wat gebeurt er bij mensen met kleurenblindheid?
 • Kleurenblindheid treedt op als één of meer van de drie type kegeltjes niet goed of helemaal niet werkt.
  Kleurenblindheid is een gevolg van een verstoorde verwerking van het visuele signaal in de hersenen.
 • Bij gehele kleurenblindheid is het gehele waarnemingssystemen uitgevallen. Dit komt gelukkig heel zelden voor.

Weetjes over geen of weinig kleuren zien

 • Kleurenblindheid wordt meestal genetisch overgedragen.
 • 8% van de mannen en 0,5% van de vrouwen is kleurenblind.
 • Kleurenblindheid wordt vaak als lichte handicap beschouwd, echter: onderzoek wijst uit dat 2 op de 3 mensen kleurenblindheid als een echte handicap ervaren.
 • Kleurenblindheid wordt ook ‘Daltonisme’ genoemd, omdat John Dalton het eerste wetenschappelijke artikel schreef.
 • Als je kleurenblind bent is de combinatie rood = fout / groen = goed geen gunstige. Dit kan bijvoorbeeld bij een stoplicht voor verwarring zorgen.
 • Denkt u dat u of uw kind last heeft van kleurenblindheid? Bij een Xlens onderzoek zult u meteen ervaren of onze filters werken.

Meer weten over kleurenblindheid?