Hulp bij kleurenblindheid

Vindt u het lastig om de juiste kledingcombinatie te zoeken omdat u moeite heeft met het zien van bepaalde kleuren en tinten? Grote kans dat wij u kunnen helpen. Bij 80% van alle mensen met kleurenblindheid zorgen Xlens filters er voor dat zij weer kleuren kunnen zien.

Oftewel: mensen die last hebben van kleurenblindheid kunnen met onze speciale kleurenfilters een meer normale weergave van kleuren ervaren. U neemt hierdoor verbeterde kleuren waar, de diepte- en detailperceptie verbeteren en u kunt beter kleuren onderscheiden.

Mensen met kleurenblindheid hebben moeite met het waarnemen van één of meerdere kleuren. Het kan ook zijn dat men een bepaalde kleur helemaal niet kan zien. Kleurenblindheid hangt meestal samen met de werking van de kegeltjes die zich in het netvlies bevinden. De kegeltjes zijn gevoelig voor rode, groene en blauwe kleuren (lichtgolven). Als een van de drie type kegeltjes niet gevoelig genoeg is of als er te weinig kegeltjes van een bepaalde kleur zijn, betekent dit dat een persoon moeite heeft om die kleur te zien. In de meest voorkomende gevallen heeft iemand problemen met de rode en/of groene kegeltjes. De blauwe kegeltjes zijn veel minder vaak het probleem.

Kleurenblindheid kan ook worden veroorzaakt door problemen met de oogzenuw of de ooglens. Kleurenblindheid komt het meest voor bij mannen en kan erfelijk bepaald zijn.

Ruim 80% van de mensen die moeite hebben om bepaalde kleuren waar te nemen, geeft aan met de Xlens bril veel beter kleuren te kunnen onderscheiden.

Xlens verbetert de kleurherkenning, maakt kleuren helderder, maakt het mogelijk kleuren te zien die voorheen niet werden gezien en helpt met het herkennen en benoemen van kleuren. Dit verhoogt ook de veiligheid, bijvoorbeeld bij het zien van verkeerslichten en remlichten.

Een verkorte uitleg van de werking van het oog bij kleurenblindheid

 • In het netvlies van de ogen zijn staafjes en kegeltjes aanwezig. De kegeltjes zorgen voor de kleurwaarneming.
 • Er zijn drie verschillende soorten kegeltjes die gevoelig zijn voor de kleuren rood, blauw en groen.
 • Naargelang die kegeltjes signalen doorgeven aan de hersenen weet je over welke kleur het gaat. Licht wordt omgezet in signalen, de hersenen passen deze signalen aan zodat groen bijvoorbeeld groen blijft ondanks de verschillende omstandigheden waarin je de kleur groen kunt waarnemen.
 • Wat gebeurt er bij mensen met kleurenblindheid?
  Kleurenblindheid treedt op als één of meer van de drie type kegeltjes niet goed of helemaal niet werkt.
 • Kleurenblindheid is een gevolg van een verstoorde verwerking van het visuele signaal in de hersenen.
 • Bij gehele kleurenblindheid is het gehele waarnemingsystemen uitgevallen. Dit komt gelukkig heel zelden voor.

Weetjes over kleurenblindheid

 • Kleurenblindheid wordt meestal genetisch overgedragen.
 • 8% van de mannen en 0,5% van de vrouwen is kleurenblind.
 • Kleurenblindheid wordt vaak als lichte handicap beschouwd, echter: onderzoek wijst uit dat 2 op de 3 mensen kleurenblindheid als een echte handicap ervaren.
 • Kleurenblindheid wordt ook ‘Daltonisme’ genoemd, omdat John Dalton het eerste wetenschappelijke artikel schreef.
 • Als je kleurenblind bent is de combinatie rood = fout / groen = goed geen gunstige. Dit kan bijvoorbeeld bij een stoplicht voor verwarring zorgen.
 • Denkt u dat u of uw kind last heeft van kleurenblindheid? Bij een Xlens onderzoek zult u meteen ervaren of onze filters werken.

Bij 80% van alle mensen met kleurenblindheid zorgen Xlens filters ervoor dat zij weer kleuren kunnen zien.

"Moet ik eerst naar een oogarts of opticien?"

Wanneer u twijfelt aan de gezichtsscherpte dan raden wij u aan om eerst een bezoek te brengen aan een opticien of oogarts en pas daarna de test te doen.

BOEK AFSPRAAK

Boek online uw afspraak bij de dichtstbijzijnde Xlens locatie.

TERUGBELFORMULIER

Als u niet direct online een afspraak wilt inboeken dan kunt u kunt ook een terugbelverzoek versturen. U wordt binnen 2 werkdagen teruggebeld door een van onze Xlens specialisten. Zij staan u graag te woord!

Ja, ik wil worden teruggebeld.  Kies een Xlens locatie met Eyetrack meeting:  Kies een Xlens locatie met traditionele meeting: