Hulp bij kleurenblindheid

Heeft u moeite om de juiste kledingcombinatie uit te kiezen omdat u moeite heeft met  het zien van bepaalde kleuren en tinten? Grote kans dat wij u kunnen helpen. Bij 80% van alle mensen met kleurenblindheid zorgen Xlens filters ervoor dat zij weer kleuren kunnen zien. Oftwel: mensen die last hebben van kleurenblindheid kunnen met onze speciale kleurenfilters een meer normale weergave van kleuren ervaren. Je neemt hierdoor verbeterde kleuren waar, je diepte- en detailperceptie verbetert  en je kunt beter kleuren te onderscheiden.

Mensen met kleurenblindheid hebben moeite met het waarnemen van een of meerdere kleuren. Het kan ook zijn dat men een bepaalde kleur helemaal niet kan zien. Kleurenblindheid hangt meestal samen met de werking van de kegeltjes die zich in het netvlies bevinden. De kegeltjes zijn gevoelig voor rode, groene en blauwe kleuren (lichtgolven). Als een van de drie typen kegeltjes niet gevoelig genoeg is of als er te weinig kegeltjes van een bepaalde kleur zijn, betekent dit dat een persoon moeite heeft om die kleur te zien. Het meest komt voor dat iemand problemen heeft met de rode en/of groene kegeltjes. De blauwe kegeltjes zijn veel minder vaak het probleem.

Kleurenblindheid kan daarnaast ook worden veroorzaakt door problemen met de oogzenuw of de ooglens. De aandoening komt het meest voor bij mannen en kan erfelijk bepaald zijn.

Ruim 80% van de mensen die moeite hebben om bepaalde kleuren waar te nemen, geeft aan met de Xlens bril veel beter kleuren te kunnen onderscheiden.

Xlens verbetert de kleurherkenning, maakt kleuren helderder, maakt het mogelijk kleuren te zien die voorheen niet werden gezien en helpt met het herkennen en benoemen van kleuren. Dit verhoogt ook de veiligheid, bijvoorbeeld bij het zien van verkeerslichten en remlichten.

Een verkorte uitleg van de werking van het oog bij kleurenblindheid

 • In het netvlies van de ogen zijn er staafjes en kegeltjes aanwezig. De kegels staan in voor de kleurwaarneming.
 • Er zijn drie verschillende soorten kegeltjes die gevoelig zijn voor de kleuren rood, blauw en groen.
 • Naargelang die kegeltjes signalen doorgeven aan de hersenen weet je over welke kleur het gaat. Licht wordt dus omgezet in signalen, de hersenen passen deze signalen dan aan zodat groen bijvoorbeeld groen blijft ondanks de verschillende omstandigheden waarin je de kleur groen kan waarnemen.
 • Wat gaat er mis bij mensen met kleurenblindheid?
  Kleurenblindheid treed op als een of meer van de drie typen kegeltjes niet goed of helemaal niet werken.
 • Kleurenblindheid is een gevolg van een verstoorde verwerking van het visuele signaal in de hersenen.
 • Bij gehele kleurenblindheid is het gehele waarnemings-systemen uitgevallen. Dit komt gelukkig maar heel zelden voor.

Weetjes over kleurenblindheid

 • Kleurenblindheid wordt meestal genetisch overgedragen.
 • 8% van de mannen en 0,5% van de vrouwen is kleurenblind.
 • Kleurenblindheid wordt vaak als lichte handicap beschouwd, echter onderzoek wijst uit 2 op de 3 mensen kleurenblindheid als een echte handicap ervaren.
 • Kleurenblindheid wordt ook ‘Daltonisme’ genoemd, omdat John Dalton er het eerste wetenschappelijke artikel over schreef.
 • Als je kleurenblind bent is de combinatie rood (fout) / groen (goed) geen gunstige. Dit kan bijvoorbeeld bij het stoplicht voor verwarring zorgen.
 • Denkt u dat u of uw zoon of dochter last heeft van kleurenblindheid? Bij een Xlens onderzoek zult u meteen ervaren of onze filters werken..

"Moet ik eerst naar een oogarts of opticien?"

Wanneer u twijfelt aan de gezichtsscherpte dan raden wij u aan om eerst een bezoek te brengen aan een opticien of oogarts en pas daarna de test te doen.

BOEK AFSPRAAK

Boek online uw afspraak bij de dichtstbijzijnde Xlens locatie.

TERUGBELFORMULIER

Als u niet direct online een afspraak wilt inboeken dan kunt u kunt ook een terugbelverzoek versturen. U wordt binnen 2 werkdagen teruggebeld door een van onze Xlens specialisten. Zij staan u graag te woord!

Ja, ik wil worden teruggebeld.Kies de locatie van uw Xlens specialist: