Tips om de spreekbeurt goed te laten verlopen

Tip 1. In de klas kijken
Blijf zoveel mogelijk de klas in kijken. Probeer niet steeds naar dezelfde kinderen te kijken.

Tip 2. Goed oefenen
Een spreekbeurt duurt ongeveer 10 minuten. Oefen de spreekbeurt een keertje voor je vader/moeder, broertje/zusje of ga je spreekbeurt houden voor de spiegel.

Tip 3. Spulletjes op het laatste rond laten gaan
Aan het eind van jouw spreekbeurt de spulletjes rond laten gaan. Doe dat nooit tijdens de spreekbeurt, want dan letten de kinderen niet op jou, maar op de spulletjes.

Tip 4. Duidelijke plaatjes
Plaatjes en tekeningen op het bord. Denk er aan dat iedereen dit moet kunnen zien. Hele kleine plaatjes hebben dus geen zin. Ga het bord niet versieren met allerlei vlaggetjes, bloemetjes en dergelijke. Dit hoort niet bij de spreekbeurt.

Download

Download de Xlens Spreekbeurt

Veel succes bij het maken van jouw eigen Xlens spreekbeurt!

Let op: de Xlens powerpoint download bestaat uit twee bestanden: de powerpoint zelf en een filmpje ‘Xlens, hoe het werkt’. Het filmpje moet je altijd bij de powerpoint kopiëren als je bijvoorbeeld vanaf een USB stick gaat presenteren.

Tips tegen de zenuwen

Bijna iedereen die een spreekbeurt moet houden is zenuwachtig. Dat is heel normaal. Volwassenen hebben daar net zo goed last van. Toch moet je doorzetten. Hoe vaker je een spreekbeurt houdt, hoe minder last je van zenuwen krijgt. Dat is ook de reden dat jullie regelmatig een spreekbeurt moeten houden. Je krijgt er meer zelfvertrouwen van.

Om je te helpen hebben we een aantal tips voor je:

Zorg voor een goede voorbereiding

  • Zorg voor een duidelijk ‘spiekbriefje’ waar je de kernwoorden groot op hebt staan.
  • Oefen thuis een keer voor je ouders/broertje/zusje of voor de spiegel.

Draag kleding waarin je je prettig voelt

Als je gespannen bent, moet je rustig en lang uitademen. Inademen gaat vanzelf. Doe alsof je een ballonnetje aan het opblazen bent.

 Powerpoint

Je gaat je spreekbeurt houden met behulp van Powerpoint.

  • Zorg ervoor dat je weet welke versie van Powerpoint je school gebruikt. Versie 2003 kan bijvoorbeeld geen presentaties afspelen van 2007 of hoger.
  • Mocht het Digibord, computer of je USB stick waar je je presentatie op hebt staan het niet meer doen is het verstandig om een overzicht uit te printen, zodat je in ieder geval iets hebt om te laten zien.
  • Ken je presentatie zonder dat je Powerpoint gebruikt.

 

SUCCES EN ZET HEM OP!